חומרי למידה

מערך שיעור ראשון: שורשי הדמוקרטיה

מטרות השיעור

  1. התלמידים יבינו את רעיון האמנה החברתית: ההחלטה של בני האדם, הפרטים, להתאגד יחד מתוך הסכמה ולבנות מסגרת מדינית שתפעל על פי מסגרת הכללים המוסכמים על כל שותפיה.
  2. התלמידים יבינו כי המדינה המודרנית מבוססת על האמנה החברתית.
  3. התלמידים יבינו כי למושג דמוקרטיה הגדרות שונות. המושג מורכב מעקרונות שונים, וכל עקרון הוא תנאי הכרחי אך אינו תנאי מספיק.
  4. התלמידים יבינו שאין מודל אחד של מדינה דמוקרטית ולכן אין מבנה דמוקרטי אחיד. המדינות הדמוקרטיות שונות זו מזו ביישום העקרונות ואפשר להציגן ברצף מן המדינה שבה הדמוקרטיה מתפקדת רק במובן הפורמלי; קיום בחירות לפרקי זמן קבועים, התמודדות בין שתי מפלגות לפחות, קיום עקרון הכרעת הרוב. עד המדינה שבה הדמוקרטיה מתפקדת במובן המהותי: מימוש זכויות האדם והאזרח.
  5. התלמידים ישכילו להשתמש במקורות ראשוניים (תעודות הצהרות ומסמכים היסטוריים) הנמצאים במאגרי המידע באינטרנט.
  6. התלמידים יחוו את הקלות והנגישות הרבה למקורות מידע ממוחשבים באמצעות קישורים.
  7. התלמידים יתנסו בניהול דיונים בסוגיות שונות בקהילה מתוקשבת במסגרת קבוצות דיון, בזמן ומקום נוחים המשוחררים מדלת אמות הכתה.

תחילת ביצוע המטלה בכתה במסגרת שיעור מתוקשב וסיומה בעוד שבוע ימים כשעיקר העבודה ייעשה בבית באמצעות המחשב והמודם האישי שלכם בזמנכם החופשי.

מבוא

דמיין שהתעוררת הבוקר ומצאת את עצמך ראש ממשלה של ארצך. בהתחלה זה מאד מרגש. אנשים הריעו לך. תמונתך נישאת מעל כל בית-עסק. לכל מקום שאתה הולך אנשים מריעים לך ואתה מקבל את היחס הטוב ביותר, אך יש לך בעייה אחת (או יותר). העם שלך מצפה ממך להגן על זכויותיהם. אך אתה אפילו לא בטוח אילו זכויות הן צריכות להיות. העם שלך לוחץ עליך לחבר (לכתוב) הסכם (חוקה או מגילת זכויות) שתחתום עליה כדי להגן על זכויותיהם. מה תכתוב במגילה זו? לבסוף אותם אנשים רוצים חוקים כדי להגן על זכויותיהם ולהבטיח שאתה תציית להם גם כן. פתאום נכנסת לחרדה. למרבה המזל יש לי עבורך כמה דוגמאות הרשומות מטה. אך זכור זו המדינה שלך והעמודים הבאים הן רק דוגמאות למה שנעשה קודם לכן ע"י האחרים בהיסטוריה. בהצלחה אדוני רוה"מ.

המטלה

התפקיד שלך יתבצע בשלושה חלקים עיקריים:

  1. עליך להחליט על ולכתוב את עשרת הזכויות האנושיות הראשיות של ארצך.
  2. לדון עם חברי הקבוצה מדוע זה חשוב שהסכם ייכתב בין העם לבין שליטיו ואז לכתוב חוקה קצרה עבור ארצך.
  3. עליך להחליט יחד עם חברי הקבוצה ואז לכתוב את עשרת החוקים החשובים ביותר שיגנו על הזכויות, על החוקה ועל העונשים עקב הפרת החוקים.

התהליך והמקורות

הכתה תחולק לקבוצות בנות שלושה תלמידים. לכל קבוצה יתמנה ראש קבוצה שיהיה אחראי על התהליך. לכתה ייבחר ראש ממשלה שיהיה אחראי על פעילות הקבוצות וירכז את כל המידע המגיע מכל קבוצה.

במטלה זו את/ה עובד/ת עם קבוצת משתלמים (תלמידים). כל אחד מחברי הקבוצה יבצע את שלושת חלקי המטלה. את/ה תקרא/י את המטלות שיבצעו חברי הקבוצה בחקירתם את שורשי הדמוקרטיה בתקופות זמן שונות ובמקומות שונים בעולם. כיון שאלה דפי רשת אמיתיים לא רק לצורך לימוד בכתה רמת הקריאה היא אתגר עבורך. הרגש חופשי להשתמש במילון babylon או במילון הנמצא בכיתתך.

לפני שאת/ה מבצע/ת את משימתך כדאי לשמוע מכל אחד מחברי הקבוצה רקע על שורשי הדמוקרטיה במקום ובזמן שחקר.

שלב ראשון רקע: משהו עבור כל אחד

חוקת ארה"ב ומגילת הזכויות זכו להכרה כאחת הדוגמאות הגדולות של החירות הדמוקרטית. הקלק/י על הקישור למטה וקרא/י במשך דקות אחדות את עשרת התיקונים לחוקת ארה"ב הידועים כמגילת הזכויות. את/ה יכול/ה להשתמש בכמה מהם כדוגמאות להשלמת החלק הראשון שבמשימתך. קראו את מגילת הזכויות של ארה"ב. אילו זכויות מתאימות לפי דעתכם לתנאים ולנסיבות שבהם אתם חיים או אתם שואפים לכונן?

 

חוקת ארה"ב-מגילת הזכויות

שלב שני מבט עמוק יותר מזויות ראייה שונות

הנחיות:

אדוני/גבירתי רוה"מ: קראתם את מגילת הזכויות של ארה"ב ויש לכם עכשיו איזשהו מושג כיצד מדינה אחרת החליטה אילו זכויות הן החשובות ביותר. בפעילויות מטה תונחו ע"י מספר דוגמאות שאתם יכולים להשתמש בהן כדי לדעת מה עליך לעשות. טרם התחלת משימתך דאגו לשלושה דפי נייר. וודאו שכתבת את שמך ואת התקופה בראשית כל עמוד. אם אתם עובדים בקבוצה כתבו את כל שמות חברי הקבוצה. הדבר הראשון שתרצו לעשות הוא ציון שם מדינתך ומשם עברו לשלושת המטלות הרשומות מטה. וודאו שאתם נותנים שם לדף 1 * דף זכויות אדם, דף 2 *החוקה שלך ודף 3 *החוקים.

אתם מייצגים קבוצות אזרחים שונות: יהודים (חילונים, דתיים, אשכנזים, מזרחים) וערבים. כל קבוצה תנסח את הזכויות (החוקים/החוקה - בהמשך) החשובים ביותר בעיניה .

את/ה מכונן/ת מדינה וחייב להחליט על עשר זכויות אדם ואזרח.

השתמשו בקישורי המידע של האינטרנט המצוינים מטה כמדריך למידה מה עושים אנשים אחרים בארצות אחרות בתקופות זמן אחרות וכיצד הם בחרו אילו זכויות אדם צריכות להיות. הכינו את את רשימת עשר הזכויות של מדינתך, היו ספציפיים.

האו"ם מגילת הזכויות*

הצהרת זכויות האשה והאזרח*

הצהרת זכויות הגבר והאזרח*

 

את/ה מנהיג/ה מדינתך ואת/ה חייב/ת לכתוב חוקה.

השתמשו בקישורי המידע של האינטרנט המצויים מטה כמדריך למה שנכלל בכמה הסכמים כתובים (מגילות זכויות, חוקות) בעבר. בפסקה אחת דון מדוע חשוב או לא חשוב שיהיה הסכם כתוב בין קבוצת אנשים וממשלתם ואז בלא יותר מעמוד אחד כתוב את ההסכם הכתוב עם אנשיך.

*The Magna Carta (The Great Charter)

* חוקת אתונה

את/ה השופט/ת ואת/ה צריך/ה להחליט מהם עשרת החוקים החשובים ביותר.

השתמשו בקישורי המידע של האינטרנט המצוינים מטה כמדריך למידה מהם החוקים של אנשים אחרים ואיזה עונש ניתן עם הפרתם . כשאתם מסתכלים על אתרים אחרים החליטו מהם עשרת החוקים החשובים ביותר במדינתך. וודאו שתחליטו מה יהיו העונשים עם הפרת כל חוק.

* United Nations Bill Of Rights

*roman Law of the 12 tabels

* חוקי חמורבי

the ten commandments*

שלב שלישי התווכחו, דונו והגיעו להסכמה (קונסנזוס)

אדון/גברת רוה"מ השלב האחרון של משימתכם הוא לחלוק עם יתר כתה את הפתרונות לפעילויות דלעי"ל. היו נכונים לדון במסגרת קבוצות דיון מדוע בחרתם את הזכויות שבחרתם ומה כתבתם בחוקה שלכם ומהם החוקים והעונשים שלכם.

שלב רביעי היזון חוזר של המציאות

שלב זה יתבצע במסגרת קבוצות הדיון כאשר כל קבוצה תשווה בין המציאות של זכויות אדם, חוקים וחוקות שהם מכירים ממדינתם לאלה שהכירו במסגרת הפעילות.

כל קבוצה תבנה מצגת שבה תעלה הצעתה הקונקרטית בסוגיות זכויות אדם, חוקים וחוקה הנראים בעיניה כמתאימים ביותר למציאות של המדינה אותה ראש הממשלה רוצה לכונן. חשוב להדגיש כי ההצעה הסופית של שלושת סוגיות אלה מתקבלת בהסכמת כולם. מסקנות דיון זה מובאות בהמשך.

מסקנות

שאלות מנחות

לאילו מסקנות הגעתם כקבוצה וכפרט באשר:

 

 

 

סיכום

אדון/גברת רוה"מ אם בצעתם את משימתכם טוב לכם ולבני עמכם תהייה מדינה ראויה. אם לא בצעתם את משימתכם מספיק טוב אתם וודאי תרצו לעזוב את מדינתכם מהר! אתם, כנראה למדתם שכינון ממשלה אינה משימה כ"כ קלה. אתם וודאי למדתם שגישות ותשובות שונות קיימות עבור אותן בעיות או שאלות. קל להסיק שאין תשובה אחת שהיא לגמרי נכונה או לגמרי אינה נכונה. אותו הדבר נכון לגבי הבנת הנושא הרחב והמורכב של שורשי הדמוקרטיה: כאשר אתם יודעים רק חלק מהתמונה. עכשיו אתם יודעים הרבה יותר. עבודה יפה. אתם צריכים להיות גאים בעצמכם. כיצד תשתמשו במה שלמדתם לראות מעבר לשחור ולבן ולהעריך שנושאים רבים נמצאים בתחום האפור. כינון החברה והמדינה בפעילות זו הושג כפרי הסכמה בין חברי הקבוצות השונות. זהו רעיון האמנה החברתית המדבר על כינון חברה ומדינה כפרי הסכמה (חוזה) בין בני אדם חופשיים ושווים שכל אחד מהם מכיר שיש אינטרסים משותפים לו ולחבריו, כמו האינטרסים הנוגעים לביטחונו, לחירותו ולרווחתו. החשיבות של רעיון האמנה מתבססת על הסכמתם של האזרחים לחיות חיים משותפים על פי עקרונות וכללים, המבהירים לאזרחים ולרשויות השלטון את זכויותיהם ואת חובותיהם ומשמשים מחסום מפני דיכוי. חשיבות נוספת נובעת גם מההשפעה שיש לרעיון זה על התנהגות האזרחים במדינה המודרנית. ואכן מרבית המדינות המודרניות מימשו את רעיון האמנה החברתית בחוקה הקובעת את אופיו של המשטר ואתזכויותיהם וחובותיהם של האזרחים ורשויות השלטון.

 

 

 

 

 

 

 

 

מערך שיעור שני: דמוקרטיה בישראל זכויות אדם ואזרח

מטרות השיעור

1. התלמידים יבינו את תוכנה הדמוקרטי וחשיבותה של הכרזת העצמאות.

2. התלמידים יבינו כי בהכרזה בא לידי ביטוי אופיה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית.

3. התלמידים יבינו שההכרה בזכויות האדם הם פרי מאבקים ותוצר של התפתחות היסטורית (חוקים ועמותות למען מימוש זכויות אדם ואזרח).

4. התלמידים יבינו שקיימות זכויות יסוד מרכזיות והן: הזכות לחיים, לחירות, לשוויון לקניין, לכבוד, להליך הוגן וקיימות זכויות נוספות הנגזרות מהן.

5. התלמידים יבינו כי מימוש זכויות האדם והאזרח וההגנה עליהן הן תנאי הכרחי

לקיומה של דמוקרטיה במובן המהותי.

  1. התלמידים יבינו שזכויות האדם והאזרח אינן זכויות מוחלטות (הן מוגבלות

מטבען) והן מתנגשות עם ערכים ואינטרסים אחרים במדינה ומשום כך הן יחסיות במהותן.

7. התלמידים יזהו את הזכויות המתנגשות ויבינו את רעיון האיזון כפתרון להתנגשות בין הזכויות.

  1. התלמידים נחשפים למקורות מידע מגוונים (ראשוניים - מגילת העצמאות;
  2. אקטואליים עיתונות; עיוניים מאמרים אקדמיים), שרק סביבה מתוקשבת

    יכולה לספק בנגישות מיידית.

  3. התלמידים יתנסו בחיפוש מושכל באינטרנט באמצעות מנועי חיפוש שונים.

10. התלמידים יתנסו בניהול דיונים בסוגיות שונות בקהילה מתוקשבת במסגרת קבוצות דיון, בזמן ומקום נוחים המשוחררים מדלת אמות הכיתה.

תחילת ביצוע המטלה בכתה במסגרת שיעור מתוקשב וסיומה בעוד שבוע ימים כשעיקר העבודה ייעשה בבית באמצעות המחשב והמודם האישי שלכם בזמנכם החופשי. הכתה תתחלק ל- 5-6 קבוצות לפי מספר המטלות שבהמשך. כל קבוצה תבחר לבצע את אחת המטלות הבאות.

 

 

המטלה

עבודה אישית

עבודה קבוצתית

כל קבוצת תלמידים תבחר לעסוק בפעילות אחת (כניסה לאתר אחד) מכלל הפעילויות המוצעות.

ותחפש ידיעות/כתבות המבטאות את מימוש/אי מימוש הזכויות הדמוקרטיות שהוזכרו במגילה. על הקבוצה להעתיק ולהדביק את הכתבות שמצאו בקובץ word ולציין אילו זכויות נפגעו או מומשו. כמו-כן על הקבוצה לכתוב את כתובת האתר של העיתון ולציין את דרגת האמינות שלו כמקור מידע.

  1. מהן קבוצות הזכויות המוזכרות במאמר ?
  2. באילו מיקרים מותר/או אסור לפגוע בזכויות אדם ואזרח?
  3. עד כמה זכויות אדם ואזרח מהוות תנאי הכרחי או לחילופין תנאי מספיק לקיומה של הדמוקרטיה? נמקו.
  4. בשעור הראשון ערכתם רשימת זכויות וחוקים שיגנו עליהם ,השייכים למדינה שלכם ,אתם מתבקשים להכין באמצעות ה-excel טבלת השוואה בצורה הבאה:

המלצה לשינוי/הערות

האם קיים במדינת ישראל חוק דומה

החוק המתאים שנועד להגן על הזכות

זכויות שנבחרו בנושא הראשון

     

1.

     

2.

     

3.

וכך הלאה כל 10 הזכויות

 

מערך שיעור שלישי: מדינת ישראל מדינה יהודית

מטרות השיעור

1. התלמידים ידעו כי בהכרזת העצמאות בא לידי ביטוי אופייה היהודי של מדינת ישראל (בנוסף לאופייה הדמוקרטי).

2. התלמידים יבינו שאין הגדרה אחת מהי מדינה יהודית.

  1. התלמידים יבינו את המשמעות של היות החברה הישראלית חברה פלורליסטית.
  2. התלמידים יבינו שהיות מדינת ישראל מדינה יהודית אשר אין לה הגדרה חד-משמעית יוצרת בעיות ביחסים בין היהודים בינם לבין עצמם (חילונים ודתיים) ובין אזרחים שאינם יהודים שקשה להם להזדהות עם המדינה ועם סמליה היהודיים.
  3. התלמידים יבינו שהפלורליזם (מגוון ההשקפות) מחייב את כל אזרחי המדינה להגיע לפשרה על מנת שכלל האזרחים יוכלו לחיות יחד על אף השוני ביניהם.
  4. התלמידים יבינו ויזהו את הפשרה, כפי שהיא באה לידי ביטוי במאפיינים של מדינת ישראל היהודית, בהסדר הסטטוס-קוו, בחוקים ובסמלים.

נוסף לכל המטרות המתוקשבות שהוזכרו בשני מערכי השיעור הקודמים, כאן מתמקדות המטרות המתוקשבות במנחה קבוצת הדיון המתנסה בהנחיית הקבוצה. מטרות המנחה: לקבוע את הנושא, לקבוע את לוח הזמנים, לכוון את הדיון, לסכם ולבסוף להעריך את התרומה האישית של כל משתתף.

הכתה תתחלק לקבוצות לפי מספר המטלות המופיעות בהמשך. כל תלמיד יבחר אחד מהנושאים הבאים. כל קבוצה תבחר מנחה ותפעל על פי הנחיות המנחה.

אתה נבחרת להנחות את קבוצת הדיון בנושא הזהות היהודית של מדינת ישראל. הנך מתבקש לתחום את הנושא ולהגדיר את נקודות ההתייחסות של המשתתפים בדיון, לוח הזמנים, לכוון את הדיון, לסכם אותו ולהעריך את התרומה האישית של כל משתתף. התקשורת הקבוצתית תתקיים במסגרת קבוצות הדיון, אך תקשורת אישית מומלץ לקיים באמצעות דואר אלקטרוני או צ'אט (אישי).

בדיון כיתתי שיתקיים בסוף התהליך תציג כל קבוצה את שהתרחש בקבוצת הדיון

ובחשיבה משותפת תנסה הכתה לבנות מדינה יהודית פלורליסטית

המטלה (הוכנה ע"י המנחה)

תחילת ביצוע המטלה בכתה במסגרת שיעור מתוקשב וסיומה בעוד שבוע ימים כשעיקר העבודה ייעשה בבית באמצעות המחשב והמודם האישי שלכם בזמנכם החופשי. כל בעייה טכנית ותוכנית שתתקלו בה אתם מוזמנים לפנות אל המנחה באמצעות דוא"ל או צ'אט.

מטלות

  1. 1. קראו את תוכנה של מגילת העצמאות וציינו את הביטויים המבטאים את מחויבותה של המדינה לקיומה כמדינה יהודית.
  2. 2. הגדירו בקבוצות הדיון מהי מדינה יהודית עבור כל אחד מכם. שימו לב להבדלים בדגשים השונים שנותן כל אחד מכם להגדרה.
  3. 3. קראו את מאמרם של דון יחיא על פוליטיקת ההסדרה ודונו אילו שסעים קיימים בחברה הישראלית ואיזה סוג פתרון נמצא כדי לגשר ביניהם?
  4. 4. כיצד מבטא חוק השבות את היותה של מדינת ישראל מדינתו של העם היהודי ; האם החוק מרחיב את זכות העלייה של העם היהודי?
  5. האם מדובר בחוק הגירה מפלה או שמא מדובר בהבחנה בין אוכלוסייה יהודית שרוצה לעלות למדינה יהודית לבין אוכלוסייה לא יהודית שאינה מורשית להגר לישראל על פי אותם קריטריונים. חפשו אתרי הגירה ברשת השתמשו במנועי חיפוש כמו www.google.com ; www.altavista.com ; www.infoseek.com רשמו מילות מפתח כמו immigration או emigration + מדינת יעד (ארה"ב קנדה, אוסטרליה, יפן, גרמניה, מצרים) ובדקו את הקריטריונים להגירה. האם הם חוקים מפלים או חוקים הנותנים העדפות לאוכלוסייה מסוימת? האם נמצאו קריטריונים שווים/שונים בחוקי ההגירה של מדינות אלה? רכזו את ממצאיכם והעלו אותם בקבוצות הדיון.

  6. 5. היכנסו לאתר של אביב לבתיה"ס התיכוניים ודונו בסוגיות העולות מתוך ההיגדים המצביעים על מדינת ישראל כמדינה של הלאום היהודי.
  7. 6. היכנסו לאתר של אביב קראו גם את המאמר של שלמה אבינרי "התקווה לא תמות" ודונו בבעיית הזהות של ערביי ישראל: כיצד מזהים עצמם ערביי ישראל? באילו תחומים הזהות הפלשטינאית/ערבית מתנגשת עם האופי היהודי (הסמלים) של המדינה ובאילו תחומים אינה מתנגשת?
  8. 7. קראו את המאמרים של יואל רפל על הסטטוס –קוו ושל פרופ' אבי רביצקי (על היחסים היחסים בין היהודים בינם לבין עצמם) ואת מאמרו של שלמה אבינרי "התקווה עוד לא מתה" על היחסים בין יהודים וערבים והסבר אילו השלכות יש לאופייה היהודי של המדינה על היחסים בשני מעגלים אלה? האם ניתן לפי דעת הכותבים, לגשר על פני שסעים אלה שבחברה הישראלית?
  9. עבודה נעימה!!!

אילת בוירסקי.